EL-teknik

Är du praktiskt lag och har teknik som intresse, då passar inriktningen El-teknik dig!  Du utbildas till en riktigt duktig elektriker med alla baskunskaper, som har lätt att få jobb.

Innertaksmontör utbildning
Innertaksmontör utbildas
anläggare

Inriktningen el-teknik skapar framtidens elektriker

Yrket som elektriker är i snabb förändring, idag använder vi allt mer energibesparande produkter, automation och styrning till olika elkällor, på Bergstrands får du alla de senaste kunskaperna du behöver i ditt kommande arbetsliv.

Så går utbildningen till

Du kommer lära dig om olika nät, mätningar och belastningar och får lära dig själva handlaget och att hantera verktygen på rätt sätt. Du får lära dig var och hur elen produceras samt hur vi får ut den i nätet.

Arbete med el är stor säkerhetsfråga. I utbildningen ingår säkerhet inom både el- och byggnadssäkerhet, exempelvis vart du får klättra och vikten av att använda skyddsutrustning på en arbetsplats. Sammanfattningsvis kunskaper om lagar, regler, miljö, säkerhet och beräkningar.

Du som läser inriktningen EL-teknik läser (förutom programfördjupningskurser) fyra inriktningskurser inom El- och energiprogrammet.

  • Elkraftteknik
  • Praktisk EL-lära
  • Elinstallationer
  • Kommunikationsnät 1

Utbildningens kurser utgår från Skolverkets läroplan för El- och enerigprogrammet och programmets inriktnings- och program­fördjupnings­kurser. Se hela poängplanen här.

APL Arbetsplatsförlagt lärande

På Bergstrands får du mycket praktik på riktiga företag som jobbar inom EL-branschen. Minst 15 veckor kommer du vara på APL. Vi har ett nära samarbete med företag i branschen som säkerställer kvaliteten på din APL.

Certifiering för elektriker

Du får göra ett yrkesprov i trean för att få ditt certifikat för att kunna börja arbeta som lärling. Provet är enbart teoretiskt och inkluderar moment kring miljö med olika installation och centraler. För att få arbeta som certifierad elektriker måste du först göra dina 1 600 lärlingstimmar på en arbetsplats. När du gjort det skickar du in din lärlingstid till ett förbund som ger dig ditt intyg med certifikat

Framtida yrken

Efter examen på Bergstrands är du färdigutbildad Installationstekniker. Då kan du jobba med att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Vid nybyggnation drar man ledningar i rör i väggar, tak och golv, som även gjutits in i betongkonstruktionen, sedan sätter man upp strömbrytare, vägguttag och monterar upp belysning.

Andra yrkesutgångar är Industri- / serviceelektriker, Teletekniker eller Larm- och säkerhetstekniker.

Går du på ett annat gymnasium, men vill byta till Bergstrands?

ANSÖKAN & FAKTA

Högskolebehörighet 

När man läser ett yrkesprogram på Bergstrands så har eleverna alltid rätt att välja till kurser mot grundläggande högskolebehörighet inom ramen för programmets 2500 gymnasiepoäng. Kurserna Engelska 6, Svenska/ Svenska som andraspråk 2 och Svenska/ Svenska som andraspråk 3 lägger eleverna till för att kunna uppnå högskolebehörighet. 

Eller så väljer eleverna på Bergstrands kurser kopplat till deras program/yrkesutgång, för att få möjligheter att få ännu mer kunskaper inom deras yrkesprogram. 

Det individuella valet gör eleverna i slutet av åk 1. 

Kurserna för det individuella valet kommer att planeras in under åk 2 och 3. Eleverna får hjälp med det individuella valet av studie- och yrkesvägledare på skolan. 

Särskild behörighet 

Om man väljer att läsa kurserna mot grundläggande högskolebehörighet så finns det vissa högskole/universitets utbildningar som kräver särskild behörighet. Det innebär att vissa utbildningar kräver andra kurser som eleverna inte läser i sitt program. Det kan variera från skolorna vilka kurser som erbjuds att välja på det individuella valet kolla med din studie- och yrkesvägledare vilka kurser som skolan erbjuder. Här kan man läsa mer om vilka särskilda behörigheter som krävs till olika program på universitet/högskolan: Utbildningsguidens sajt.

Har du mer frågor eller funderingar vänligen kontakta Bergstrands studie- och yrkesvägledare.

Vill du komma och "prova  på" en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

    •  

Här finns Elteknik

I trean fokuserar du på den yrkesutgång du valt. Det innebär mycket teori och reflektion kring momenten i just det yrket, samt ca 70% APL på en riktig byggarbetsplats.

Exempel på våra partners för praktik/apl/lärlingsplatser
JM logo
PEAB logo
NCC
Shbygg
Veidekke logo

Sjukanmälan Gymnasiet i Stockholm:

Ring
08 409 142 01


Anmälan via Schoolsoft