Måleri

Brinner du för att skapa i färg? Att arbeta som målare passar dig som vill jobba både praktiskt och fysiskt. Du utbildas på bygg och anläggningsprogrammet med inriktning måleri till en riktigt duktig målare med alla nödvändiga baskunskaper, som har lätt att få jobb.

Målare i utbildning
Vuxenutbildning målare
Färgskalor måleri

Inriktningen måleri, skapar framtidens målare

Inriktningen måleri är för den som gillar socialt umgänge. Den viktigaste egenskapen du bör ha som målare är att kunna umgås med olika typer av människor. Som målare träffar du mycket folk, från kunder till fastighetsförvaltare och andra hantverkare på arbetsplatsen. Ofta kommer du in i någon annans privata hem. Då gäller det att försöka sätta sig in i kundens situation och känslor.

Ska du lyckas som målare är det bra om du är praktisk och kan ta eget ansvar. Du bör också vara intresserad av färgsättning för att kunna hjälpa kunden att välja färg och tapeter.

Så går utbildningen till

I din utbildning på Bergstrands får du kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.

Utbildningen ger dig kunskaper att utföra målningsarbeten både in- och utvändigt. Du kommer också att lära dig grunderna inom dekorationsmålning, som till exempel marmorering och ådring.

Fördjupad kunskap om färg och material
Du lär dig även alla grundläggande tekniker inom:  tapetsering, våtrumsmålning, dekorationsmåleri som marmorering och ådring. Men du lär dig också materialkunskap, arbetssäkerhet, miljöhänsyn och färgsättning.

Du fördjupar din kunskap om färger och olika material, var och hur man använder dem och att blanda och nyansera färger. Spackling, slipning och annat underarbete är en del i undervisningen. Du kommer även att få sätta upp tapeter och andra väggbeklädnader och kanske spänna tak, lära dig äldre målningstekniker och dekorativt måleri.

Inom byggnadsmåleri kommer du att måla fasader, fönster och betonggrunder utomhus. Du kommer också att måla lister, tak, väggar och snickerier inomhus.

Du som läser inriktningen Måleri läser (förutom programfördjupningskurser) två inriktningskurser inom Bygg och anläggningsprogrammet.

  • Måleriprocessen
  • Måleri 1

Utbildningens kurser utgår från Skolverkets läroplan för Bygg och anläggningsprogrammet och programmets inriktnings- och program­fördjupnings­kurser. Se hela poängplanen här.

APL Arbetsplatsförlagt lärande

På Bergstrands får du mycket praktik på riktiga byggföretag. Minst 15 veckor kommer du vara på APL. Vi har ett nära samarbete med företag i branschen som säkerställer kvaliteten på din APL.

Lärlingsperiod - Efter Gymnasiet

Efter gymnasiet inleder du nästa fas på väg mot ett yrkesbevis. Du kontaktar ett måleriföretag om en lärlingsplats. Detta kan du göra när du avslutat din måleriutbildning på gymnasiet. Företaget kan då anställa dig som lärling.

Måleribranschen har ett gesällprov som görs i slutet av lärlingstiden. När provet är godkänt får du ett gesällbrev. Gesällprovet fungerar som ett examensprov och när du är godkänd får du ditt gesällbrev och ditt yrkesbevis. Gesällbrevet ger dig större chans till ett bra jobb både i Sverige och utomlands. Läs mer om Gesällprovet!

Framtida yrken

Efter examen kan du bland annat arbeta som byggnadsmålare inom eller utomhus.

Går du på ett annat gymnasium, men vill byta till Bergstrands?

ÖVRIGT

Behörighet

sv/sva, ma, eng + 3 ämnen

sv/sva, ma + 4 ämnen

sv/sva, eng + 4 ämnen

Syfte

Syftar till att innan andra läsårets start nå behörighet till nationellt yrkesprogram. Eleven måste påbörja nationellt program senast första halvåret det år eleven fyller 20 år.

Elever som inte når behörighet till nationellt yrkesprogram erbjuds plats på yrkesintroduktion.

Upplägg

Bergstrands gymnasium erbjuder undervisning i följande grundskoleämnen: engelska, matematik, samhällskunskap, idrott, religion och historia.

Läses integrerat med nationellt yrkesprogram.

APL i samma utsträckning som på nationellt program.

Årskurs 1 läses gemensamt för båda inriktningarna. Val av inriktning görs till årskurs 2.

OBS! Endast inriktningen personbil kan läsas om eleven inte når behörighet till nationellt program.

Stöd

Liten undervisningsgrupp i engelska, kunskapsverkstad i matematik, individuella anpassningar. Ipad, digitalt läromedel, inläst läromedel, case-metodik, elevhälsoteam.

Antagning

Antagning sker via gymnasieantagningen.

Syfte

Syftet planeras individuellt vid skolstart då elevens individuella studieplan upprättas.

Syftar i första hand till att nå behörighet till nationellt yrkesprogram. Eleven måste påbörja nationellt program senast första halvåret det år eleven fyller 20 år.

Syftar i andra hand till att avsluta gymnasiestudier med ett studiebevis som ska underlätta etablering på arbetsmarknaden.

Upplägg

Bergstrands gymnasium erbjuder undervisning i följande grundskoleämnen: engelska, matematik, samhällskunskap, idrott, religion och historia.

Studier i eng5, ma1 skjuts upp till årskurs 2.

Läses integrerat med nationellt yrkesprogram.

APL i samma utsträckning som på nationellt program.

Årskurs 1 läses gemensamt för båda inriktningarna. OBS! Endast inriktningen personbil erbjuds på yrkesintroduktion.

Stöd

Liten undervisningsgrupp i engelska, kunskapsverkstad i matematik, individuella anpassningar. Ipad, digitalt läromedel, inläst läromedel, case-metodik, elevhälsoteam.

Antagning

Individuell antagning i mån av plats genom intresseanmälan till skolan.

Här hittar du ansökan Yrkesintroduktion:

Vill du komma och "prova  på" en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

    •  

Här finns Måleri

I trean fokuserar du på den yrkesutgång du valt. Det innebär mycket teori och reflektion kring momenten i just det yrket, samt ca 70% APL på en riktig byggarbetsplats.

Exempel på våra partners för praktik/apl/lärlingsplatser
JM logo
PEAB logo
NCC
Shbygg

Sjukanmälan Gymnasiet i Stockholm:

Ring
08 409 142 01


Anmälan via Schoolsoft