Personbil profil MC

Fordons och transportprogrammet

Känner du extra glöd för motorcyklar och motorer? Vill du jobba med motorcyklar och motorer? Då kan du när du läser inriktningen Personbil välja till kursen ATV och Motorcykel.

MC teknik gymnasiet Stockholm
I MC hallen på Bergstrands Gymnasium i Stockholm
I MC hallen på Bergstrands Gymnasium
MC teknik på Bergstrands

Personbils- och MC-teknik

Motorcyklar väcker känslor och kanske är du så fascinerad av MC att du vill jobba med motorcyklar och motorer. Då kan du välja Personbil med profil MC och småmotorer på Fordons och transportprogrammet.

År ett och två är inriktningen personbil med allt vad det innebär, både vad gäller studier på skolan som APL ute på företag. År tre kan du lägga till kursen ATV och Motorcykel, en kurs på 200 poäng. Nedan ser du mer specifikt vad den innehåller.

Branschen har stort behov av specialister inom MC och småmotorer.

Du är tekniskt intresserad och gillar att hjälpa andra

Att arbeta med motorcyklar och småmotorer är ett nischat yrke. För att trivas i branschen är du tekniskt intresserad, tycker om att ta ansvar och att hjälpa andra.

Du skall gilla att ha nära kontakt och dialog med kunderna. Som utbildad tekniker kan du även arbeta med exempelvis båtmotorer eller andra småmotorer. Helt enkelt service av alla slags motorer på företag, verkstäder samt för de större motormärkena.

Så går utbildningen till på inriktningen Personbil

Beskrivningen på utbildningen hittar du här: PERSONBIL

Så går utbildningen till ÅK 3 ATV & Motorcykel 200 poäng

Utbildningen innehåller såväl introduktion till fordonsteknik, verkstad och elteknik, basteknik, service och underhåll, kraftöverföring, system och diagnostik m.m.

Olika ATV och deras konstruktion, funktion, system och komponenter samt deras användningsområden, bland annat quad, fyrhjuling, terränghjuling och snöskotrar. Olika motorcyklar och deras konstruktion, funktion, system och komponenter. Olika tilläggsutrustningar, deras konstruktion, funktion, system och komponenter, till exempel skyddsbågar, värmehandtag, extraljus, väskhållare, vinsch och mediautrustning.

Däck- och hjulkonstruktion, klassificering och dimensionering. Service och underhåll av ATV, motorcyklar och tilläggsutrustningar. Konsekvenser av eftersatt underhåll beträffande trafiksäkerheten. Metoder för och genomförande av enklare felsökning, diagnostisering och reparationer av ATV, motorcyklar och tilläggsutrustningar samt deras olika system och komponenter.

Metoder för och genomförande av demontering, montering och justering av komponenter i samband med reparationer. Konsekvenser av brister i montering, justering och reparationer av tilläggsutrustning beträffade trafiksäkerheten. Sammanfogningsmetoder som tillämpas vid reparationer.

Metoder för användning av specialverktyg på ett kvalitetsmässigt sätt samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar, scheman och teknisk information på svenska och engelska. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska.

Risker i samband med service och reparationsarbete på eller i närheten av högvoltssystem avsedda för framdrivning. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Brandförebyggande åtgärder och åtgärder vid brand. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Yrkesmässigt språk, kommunikation och målgruppsanpassning.

Går du på ett annat gymnasium, men vill byta till Bergstrands?

Här hittar du ansökan till:

 

ÖVRIGT

Behörighet

sv/sva, ma, eng + 3 ämnen

sv/sva, ma + 4 ämnen

sv/sva, eng + 4 ämnen

Syfte

Syftar till att innan andra läsårets start nå behörighet till nationellt yrkesprogram. Eleven måste påbörja nationellt program senast första halvåret det år eleven fyller 20 år.

Elever som inte når behörighet till nationellt yrkesprogram erbjuds plats på yrkesintroduktion.

Upplägg

Bergstrands gymnasium erbjuder undervisning i följande grundskoleämnen: engelska, matematik, samhällskunskap, idrott, religion och historia.

Läses integrerat med nationellt yrkesprogram.

APL i samma utsträckning som på nationellt program.

Årskurs 1 läses gemensamt för båda inriktningarna. Val av inriktning görs till årskurs 2.

Stöd

Liten undervisningsgrupp i engelska, kunskapsverkstad i matematik, individuella anpassningar. Ipad, digitalt läromedel, inläst läromedel, case-metodik, elevhälsoteam.

Antagning

Antagning sker via gymnasieantagningen.

Behörighet

sv/sva

Syfte

Syftet planeras individuellt vid skolstart då elevens individuella studieplan upprättas.

Syftar i första hand till att nå behörighet till nationellt yrkesprogram. Eleven måste påbörja nationellt program senast första halvåret det år eleven fyller 20 år.

Syftar i andra hand till att avsluta gymnasiestudier med ett studiebevis som ska underlätta etablering på arbetsmarknaden.

Upplägg

Bergstrands gymnasium erbjuder undervisning i följande grundskoleämnen: svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, idrott, religion och historia.

Studier i eng5, ma1 skjuts upp till årskurs 2.

Läses integrerat med nationellt yrkesprogram.

APL i samma utsträckning som på nationellt program.

Årskurs 1 läses gemensamt för båda inriktningarna. Val av inriktning görs till årskurs 2.

Stöd

Liten undervisningsgrupp i engelska, kunskapsverkstad i matematik, individuella anpassningar. Ipad, digitalt läromedel, inläst läromedel, case-metodik, elevhälsoteam.

Antagning

Individuell antagning i mån av plats genom intresseanmälan till skolan. Intresseanmälan hittar du här Blankett ansökan yrkesintroduktion

Vill du komma och "prova  på" en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

        •  

Här finns Personbil profil MC

I trean fokuserar du på den yrkesutgång du valt. Det innebär mycket teori och reflektion kring momenten i just det yrket, samt ca 70% APL på ett riktig MC-företag.

Exempel på våra partners för APL/praktik/lärlingsplatser
Honda
Probike
Suzuki
Yamaha
ÖRBY
Triump
AW MC
MC varuhuset

Sjukanmälan Gymnasiet i Stockholm:

Ring
08 409 142 01


Anmälan via Schoolsoft