Personbilsmekaniker Vuxenutbildning

Gillar du fordon och att lösa problem? Då är utbildningen personbilsmekaniker mitt i prick. Du utbildas till en kunnig fordonstekniker som har lätt att få jobb.

Framtidens personbilsmekaniker

Du som väljer vuxenutbildningen personbilsmekaniker gör ett val som är både tryggt och spännande. Tryggt eftersom bilverkstäder och andra företag är på jakt efter duktiga fordonstekniker och för att yrkets framtid är ljus. Spännande eftersom du utbildar dig till ett yrke med stora valmöjligheter och stor variation. Vill du framför allt serva bilar av ett visst märke? Vill du jobba på ett stort servicecenter eller grunda en egen verkstad?

Det finns saker som alla personbilsmekaniker behöver kunna. De kunskaperna och mycket mer får du på Bergstrands utbildningar. Du lär dig både att felsöka, utföra service och att reparera.

Elbilar och högteknologisk elektronik

Fordonsteknik är ett område som utvecklas snabbt. Elbilar och högteknologisk elektronik har revolutionerat branschen och ställer nya krav på Personbilsmekaniker.

Du som studerar till personbilsmekaniker på Bergstrands får en utbildning i absolut framkant. När du är klar är dina kunskaper helt up-to-date med branschens verklighet.

Så går utbildningen till

Utbildningen innehåller såväl introduktion till fordonsteknik, verkstad och elteknik, basteknik, service och underhåll, kraftöverföring, system och diagnostik m.m.

På Bergstrands lär du dig allt från grunden så att du blir trygg i ditt yrke och har en bred plattform att stå på. Vi går igenom alla de arbetsmoment och metoder som behövs för att kunna reparera och serva både moderna och äldre personbilar.

I utbildningen ingår mycket praktik på riktiga fordonsverkstäder då vi har ett nära samarbete med företag i fordonsbranschen.

Utbildningen är på heltid!

Hur ansöker jag?

Du går till vår sida ANSÖKAN Vuxenutbildningar Fordon & Transport, där hittar du hur du gör, kursstarter samt datum för ansökning.

CSN

Studierna på Bergstrands bedrivs heltid på gymnasienivå och är CSN-berättigade. Du kan ansöka till CSN så fort du har blivit antagen. Tänk på att du endast kan söka för 53 veckor åt gången. Är din utbildning längre behöver du göra två ansökningar om studiemedel.

Du som elev inom vuxenutbildningen bekostar själv din studielitteratur. Vi använder digitalt läromedel och beroende på yrkespaket varierar kostnaderna mellan 1500 och 5000kr. Undantag är för dig som läser sfi, där bekostar skolan din litteratur. Under din studietid hos oss lånar du en Ipad, skyddskläder och annat skyddsmaterial.

 

Förkunskaper

  • Godkänd i svenska/svenska som andraspråk från grundskolan, nationell delkurs 4 eller motsvarande. Godkänd i matematik från grundskolan, nationell delkurs 4 eller motsvarande.

Personbilsmekaniker Vuxenutbildning Bergstrands Stockholm.

Kurslängd: 52 veckor

Utbildning: personbilsteknik

Kurspaket

 

Kurskod

Poäng

Fordonsteknik - introduktion

FODFOO0

200

Personbil-verkstad och elteknik

SEOPER0

100

Personbil- Basteknik

SEOPEB0

100

Personbil - Service och underhåll 1

SEOPERO1

100

Personbil - Service och underhåll 2

SEOPERO2

100

Personbil - Förbränningsmotorer

REPPERO1

100

Personbil - Kraftöverföring

REPPES0

100

Personbil - Chassi och bromsar

REPPEO0

100

Personbil - system och diagnostik 1

REPPERO1

200

Personbil - system och diagnostik 2

REPPERO2

100

EL - hybridfordon 1

ELCEL001

100

TOTALT

 

1300

Högskolebehörighet

Om du vill veta mer om slutbetyg och examen inom vuxenutbildning läs mer på skolverkets hemsida: https://www.skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare/info-om-skolformerna/vuxenutbildning-och-motsvarande.

Har du mer frågor eller funderingar vänligen maila Bergstrands studie- och yrkesvägledare.

I Stockholms län: Vivi Johansson

I Uppsala län: Linda Ekholm

Här finns utbildningen Personbilsmekaniker

I utbildning ingår en stor andel praktik på riktiga fordonsverkstäder.

Exempel på våra partners för APL/praktik/lärlingsplatser
Toyota
Ra motor
Bilia
Din Bil
Malte Månson
Upplands Motor
Brittish Motor Group
Moller bil