El- och energi­programmet
El-teknik

Framtidens elektriker

Är du praktiskt lagd och har teknik som intresse, då passar inriktningen El-teknik dig!  Du utbildas till en riktigt duktig elektriker som har lätt att få jobb.

Ansökan till gymnasiet

Kvinna med elmätare

Så går utbildningen till

Yrket som elektriker är i snabb förändring, idag använder vi allt mer energi­besparande produkter, automation och styrning till olika elkällor, på Bergstrands får du alla de senaste kunskaperna du behöver i ditt kommande arbetsliv.

Arbete med el är stor säkerhetsfråga. I utbildningen ingår säkerhet inom både el- och byggnads­säkerhet, exempelvis vart du får klättra och vikten av att använda skydds­utrustning på en arbetsplats. Sammanfattningsvis kunskaper om lagar, regler, miljö, säkerhet och beräkningar.

Du som läser inriktningen EL-teknik läser (förutom program­fördjupnings­kurser) fyra inriktnings­kurser inom El- och energi­programmet.

  • Elkraftteknik
  • Praktisk EL-lära
  • Elinstallationer
  • Kommunikationsnät 1

Utbildningens kurser utgår från Skolverkets läroplan för El- och enerig­programmet och programmets inriktnings- och program­­fördjupnings­­kurser. Se hela poängplanen här.

I trean fokuserar du på den yrkesutgång du valt. Det innebär mycket teori och reflektion kring momenten i just det yrket, samt ca 70% APL på en riktig byggarbetsplats.

En kvinna i arbetskläder som jobbar på en elektrisk installation.

APL – Arbetsplats­förlagt lärande

På Bergstrands får du mycket praktik på riktiga byggföretag. Minst 15 veckor kommer du vara på APL. Vi har ett nära samarbete med byggföretag och verkstäder i branschen som säkerställer kvaliteten på din APL.

Student som undergår certifieringsexamen

Certifiering för elektriker

Du får göra ett yrkesprov i trean för att få ditt certifikat för att kunna börja arbeta som lärling. Provet är enbart teoretiskt och inkluderar moment kring miljö med olika installation och centraler. För att få arbeta som certifierad elektriker måste du först göra dina 1 600 lärlings­timmar på en arbetsplats. När du gjort det skickar du in din lärlingstid till ett förbund som ger dig ditt intyg med certifikat.

PEAB
SH Bygg
NCC
Veidekke
JM

Bra att veta

IM - Introduktionsprogram 

IM ger dig som inte är behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan möjlighet att läsa yrkesutbildning.

Hos oss finns IM inom alla utbildningar :

  • Programinriktat Val IMV
  • Yrkesintroduktion - IMY

Är du intresserad och vill gå IM tar du kontakt med vår SYV som kan berätta mer och hjälpa dig. Du kan också prata med SYV på din nuvarande skola.

Du kan alltid komma till oss för att prova på en dag eller två. Då får du möjlighet att vara med i en klass och se hur utbildningen går till. Prata med nuvarande elever som kan berätta om både utbildningen och skolan.

Vill du komma och ”prova på” en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

Tel. 08 409 142 09 Mail: syv.stockholm@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Uppsala

Tel. 018 418 86 33 Mail: syv.uppsala@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Sigtuna

Tel. 08 708 00 90 Mail: syv.sigtuna@beut.se

Du utbildas till ett yrke med ljus framtid. Alla våra utbildningar svarar mot stora behov bland företagen.

På alla orter vi finns har vi skapat samarbeten med välrenommerade företag för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Tillsammans med dem och dig gör vi allt för att uppnå en bra utbildning som leder till en anställning.

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Försäljning- och service­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

El- och energi­programmet

Hos oss får du en utbildning som är högt värderad av arbetsgivarna. Bergstrands utbildningar har erbjudit Bygg- och anläggningsprogrammet ända sedan vi grundades år 2006. Vi utvecklar utbildningen ständigt så att den ännu bättre matchar företagens behov.

Dessutom vill vi att du har roligt och får en härlig studietid. Våra skolor är omtalade för sin goda stämning och sin nära kontakt mellan elever och lärare. Vi är som en stor familj där alla blir sedda och känner sig som hemma.

Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Du kan jobba med att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Vid nybyggnation drar man ledningar i rör i väggar, tak och golv, som även gjutits in i betongkonstruktionen, sedan sätter man upp strömbrytare, vägguttag och monterar upp belysning.

Andra yrkesutgångar är Industri- / serviceelektriker, Teletekniker eller Larm- och säkerhetstekniker.

Här finns inriktningen El-teknik

Bergstrands Gymnasium Sigtuna

Kolstavägen 20

195 91 Märsta

Inriktningar inom El- och energi­programmet

Yrket elektriker erbjuder mycket frihet, men också eget ansvar. Det finns en stor variation inom yrket, vilket gör att det aldrig kan bli tråkigt. El- och energiprogrammet gör dig redo för en ljus framtid som elektriker!

Ikon Elteknik

El-teknik

Du som väljer inriktning Elteknik kan till exempel bli serviceelektriker. Du har stora valmöjligheter på väg mot ett viktigt jobb.

Ansökan till gymnasiet

Du loggar in på gymnasie­antagningen i Storsthlm och gör din ansökan till något av våra program.

Nyheter