Om Bergstrands
Om oss

Om oss

Bergstrands startade för att förändra utbildningsbranschen. Vi ville skapa utbildningar som svarar mot företagens konkreta behov och som ger våra elever viktiga jobb. Idag är vi en stabil utbildningskoncern med utbildningar i toppklass. Vi är inte störst, men vi fortsätter att vara ledande.

Två elever reglar med trä

Roligt och variationsrikt

Bergstrands inriktning är sedan starten att utbilda till yrken i branscher där det råder stor efterfrågan på personal. Sedan starten 2006 har Bergstrands utbildat i yrken som Bil- och MC-mekaniker såväl som Yrkesförare av tunga fordon. 2008 utökade vi våra utbildningar med Bygg- och anläggnings­programmet. Sedan dess har våra elever kunnat utbilda sig inom bland annat husbyggnad, måleri, golvläggning och plattsättning, maskinförare mfl. Idag har vi även utbildning till Elektriker och inom Försäljning och service. Vi tycker att det är viktigt att man genom hela livet ges möjlighet till utbildning och därför har vi även Arbetsmarknads- och uppdragsutbildningar.

Våra gymnasieskolor är placerade i Stockholm, Sigtuna och Uppsala och på samma orter har vi vuxen­utbildningar. Vi har även skolor för  arbets­marknad­sutbildningar i Stockholm, Göteborg, Oskarshamn, Växjö och Örebro.

Våra gymnasium som har Personbils­utbildning är alla MBC certifierade vilket säkerställer hög kvalitet i utbildningen.

Likaså är våra gymnasieskolor i Stockholm och Uppsala bransch­rekommenderade av Byggbranschens yrkesnämnd 

Årligen utbildar vi ca 1000 elever på våra skolor, till ett viktigt jobb!

Vårt DNA

Vi är alltid nära.
Vi sätter individen i centrum.
Vi är inte krångliga.
Vi tar eget ansvar.
Vi driver framåt.
Vi är öppna för nytt.

Vår vision

Vi är Sveriges ledande utbildare för människor på deras väg mot viktiga jobb genom att vi ständigt utmanar den traditionella synen på pedagogik och metoder, och alltid sätter individen i centrum.

Vår mission

Varje dag, hela tiden. Tillsammans gör vi det som krävs.

Ägare

Bergstrands utbildning grundades 2006 (då under namnet Yrkesplugget) av Annelee Bergstrand och Kjell-Ove Moss, båda med mångsidig kompetens och lång erfarenhet från utbildning och skola. Bergstrands utbildningars skolor ägs idag av Annelee Bergstrand.

Utbildnings­mål

 • I nära samarbete med branscherna arbeta med att ständigt utveckla våra utbildningar
 • Finnas inom olika utbildnings­former – Gymnasium, Vuxen­utbildning,  Arbets­marknads­utbildning, Yrkeshögskola, Uppdrags­utbildning
 • Våga vara pedagogiskt innovativa.
 • Att tillsammans med våra medarbetare utvecklas både som organisation och individ.

Följ med till Bergstrands

Häng med på en rundtur och få en glimt av Bergstrands. Vi har gymnasie- och vuxen­utbildning på tre orter: Stockholm, Sigtuna och Uppsala.

Lärare och elever i klassrum

Att plugga och jobba hos Bergstrands

Det finns flera anledningar till att Bergstrands utbildningar är en så populär arbetsplats. Många säger att det handlar om den nära kontakten mellan personal och elever. En annan viktig orsak är att utbildningarna har tydlig förankring i verkligheten och leder till viktiga jobb.

På Bergstrands utbildningar ser vi hur många elever får jobb­erbjudanden redan under sin praktik. Vi ser också hur skoltrötta elever får en nytändning och uppnår goda studieresultat.

Bergstrands utbildningar är i ständig utveckling. Vi grundades 2006 (under namnet Yrkesplugget) med utbildningar inom fordon & transport. Idag bedriver vi gymnasie- och vuxen­utbildning i Stockholms och Uppsala län på 3 olika platser. Utöver det så har vi också arbets­marknads­utbildningar i fem städer.

Välkommen att söka dig till oss!

Våra Gymnasie­utbildningar

En person som murar

På Bygg- och anläggnings­programmet utbildar vi dig till ett spännande yrke med ljus framtid. Bygg- och anläggning­programmets branscher är i ständigt behov av nya medarbetare. Våra utbildningar ger dig ett extra försprång mot en anställning och svarar mot företagens konkreta behov.

En person som murar
Ikon Anläggningsfordon

Anläggnings­fordon

Du som går inriktningen Anläggnings­fordon trivs i ett omväxlande arbete där du kommer jobba med ditt fordon i en rad olika miljöer. En riktigt rolig utbildningen på din väg till ett viktigt jobb.

Ikon Husbyggnad

HUSBYGGNAD

Husbyggnad ger dig stora valmöjligheter. Du kan exempelvis bli träarbetare, målare, takmontör eller murare.

Ikon Mark och anläggning

MARK OCH ANLÄGGNING

Väljer du inriktning Mark och anläggning till årskurs två trivs du antagligen med att vara utomhus.

Ikon Måleri

Måleri

Brinner du för att skapa i färg? Att arbeta som målare passar dig som vill jobba både praktiskt och fysiskt.

Yrket elektriker erbjuder mycket frihet, men också eget ansvar. Det finns en stor variation inom yrket, vilket gör att det aldrig kan bli tråkigt. El- och energiprogrammet gör dig redo för en ljus framtid som elektriker!

Ikon Elteknik

El-teknik

Du som väljer inriktning Elteknik kan till exempel bli serviceelektriker. Du har stora valmöjligheter på väg mot ett viktigt jobb.

En lärare och två elever tittar på en MC motor

Fordons- och transport­programmet passar lika bra för dig som gillar att mecka som för dig som föredrar att sitta bakom ratten. Du får en utbildning som rankas högt bland arbetsgivarna. Du är redo för anställning vid utbildningens slut.

En lärare och två elever tittar på en MC motor
Ikon Personbil

Personbil

Har du ett fordons­intresse och gillar att lösa problem? Då kan Personbils­tekniker vara rätt val. Du utbildas till ett yrke med ljus framtid. Du får ett självständigt jobb samtidigt som du hjälper människor med deras fordon och gör stor skillnad i deras vardag.

Ikon Transport

Transport

Transport­branschen blomstrar och du som väljer att bli yrkes­förare/lastbils­förare är attraktiv på arbetsmarknaden. Du får ett självständigt jobb samtidigt som du får se nya platser och träffa nya människor.

Ikon Personbil inriktning MC

Personbil profil MC

Har du ett extra intresse för motorcyklar, motorer och drömmer om att jobba i branschen? Då ska du välja inriktning MC och småmotorer. Vi har ett nära samarbete med branschen och du kommer ha perfekt utgångsläge för ett spännande jobb.

På försäljnings- och serviceprogrammet får du de kunskaper som behövs för att arbeta med försäljning, kommunikation, marknadsföring och service inom handelsbranschen.

Ansökan till gymnasiet

Du loggar in på gymnasie­antagningen i Storsthlm eller Gymnasie­antagningen i Uppsala län och gör din ansökan till något av våra program.

Här finns vi

Bergstrands Gymnasium Sigtuna

Kolstavägen 20

195 91 Märsta

Bergstrands Gymnasium Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11

168 69 Bromma

Bergstrands Gymnasium Uppsala

Hansellisgatan 21

754 50 Uppsala

Bra att veta

Har du ett drömyrke du siktar på eller är du öppen för vad som visar sig vara mest roligt? Du som väljer Bygg- och Anläggningsprogrammet hos Bergstrands har stora valmöjligheter. Du kan till exempel bli:

 • Målare
 • Anläggningsmaskinist
 • Anläggare
 • Håltagare
 • Snickare / träarbetare
 • Betongtekniker / Betongarbetare
 • Golvläggare
 • Undertaksmontör
 • Glastekniker
 • Murare
 • Takmontör
 • Plattsättare
 • Parkarbetare
 • Trädgårdsanläggare

IM - Introduktionsprogram 

IM ger dig som inte är behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan möjlighet att läsa yrkesutbildning.

Hos oss finns IM inom alla utbildningar :

 • Programinriktat Val IMV
 • Yrkesintroduktion - IMY

Är du intresserad och vill gå IM tar du kontakt med vår SYV som kan berätta mer och hjälpa dig. Du kan också prata med SYV på din nuvarande skola.

Du kan alltid komma till oss för att prova på en dag eller två. Då får du möjlighet att vara med i en klass och se hur utbildningen går till. Prata med nuvarande elever som kan berätta om både utbildningen och skolan.

Vill du komma och ”prova på” en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

Tel. 08 409 142 09 Mail: syv.stockholm@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Uppsala

Tel. 018 418 86 33 Mail: syv.uppsala@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Sigtuna

Tel. 08 708 00 90 Mail: syv.sigtuna@beut.se

Du utbildas till ett yrke med ljus framtid. Alla våra utbildningar svarar mot stora behov bland företagen.

På alla orter vi finns har vi skapat samarbeten med välrenommerade företag för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Tillsammans med dem och dig gör vi allt för att uppnå en bra utbildning som leder till en anställning.

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Försäljning- och service­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

El- och energi­programmet

Hos oss får du en utbildning som är högt värderad av arbetsgivarna. Bergstrands utbildningar har erbjudit Bygg- och anläggningsprogrammet ända sedan vi grundades år 2006. Vi utvecklar utbildningen ständigt så att den ännu bättre matchar företagens behov.

Dessutom vill vi att du har roligt och får en härlig studietid. Våra skolor är omtalade för sin goda stämning och sin nära kontakt mellan elever och lärare. Vi är som en stor familj där alla blir sedda och känner sig som hemma.

Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN) har bedömt att Bergstrands Gymnasieskolor i Stockholm och Uppsala uppfyller kriterierna att ha förutsättningar att ge grundläggande yrkesutbildning som uppfyller byggbranschens krav, och är därmed branschrekommenderade.

Läs mer om branschrekommenderad skola av BYN här!

Nyheter