Fordons- och transport­programmet
Personbil profil MC
En man arbetar på en motorcykel i ett garage.

Personbils- och MC-teknik

Känner du extra glöd för motorcyklar och motorer? Vill du jobba med motorcyklar och motorer? Då ska du välja att läsa ämnet  ATV och motorcykel­teknik.

Ansökan till gymnasiet
En lärare och två elever tittar på en MC motor

Så går utbildningen till

Motorcyklar väcker känslor och kanske är du så fascinerad av MC att du vill jobba med motorcyklar och motorer. Då kan du välja Personbil med profil MC och småmotorer på Fordons- och transport­programmet. År ett och två är inriktningen personbil med allt vad det innebär, både vad gäller studier på skolan som APL ute på företag. År tre kan du lägga till kursen ATV och Motorcykel, en kurs på 200 poäng.

Att arbeta med motorcyklar och småmotorer är ett nischat yrke. För att trivas i branschen är du tekniskt intresserad, tycker om att ta ansvar och att hjälpa andra. Branschen har stort behov av specialister inom MC och småmotorer.

Två elever står bakom en MC

APL – Arbetsplats­förlagt lärande

I trean fokuserar du på den yrkesutgång du valt. Det innebär mer teori och reflektion kring momenten i just det yrket, praktisk övning och APL på en riktig motorcykel­verkstad.

Badge Motorbransch­college Certifierat

Bergstrands Gymnasium är ett Motorbrans­ch­college

För att bli ett Motorbrans­ch­college ska gymnasieskolans fordons­tekniska utbildning möta sex kriterier, som säkerställer utbildningens kvalitet gentemot elever och arbetsmarknaden.

Suzuki
Honda
AWA MC
Probike
Stockholms MC-Varuhus AB
Triumph
Örby MC
Yamaha Center

Det här säger våra elever

Ett par röda och rosa citat på en svart bakgrund.

Går inriktningen MC-teknik fordons och transportprogrammet

Charlie, Personbil profil MC

Ett par röda och rosa citat på en svart bakgrund.

Fordons- och transportprogrammet inriktning MC på Bergstrands Gymnasium

Bra att veta

IM - Introduktionsprogram 

IM ger dig som inte är behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan möjlighet att läsa yrkesutbildning.

Hos oss finns IM inom alla utbildningar :

 • Programinriktat Val IMV
 • Yrkesintroduktion - IMY

Är du intresserad och vill gå IM tar du kontakt med vår SYV som kan berätta mer och hjälpa dig. Du kan också prata med SYV på din nuvarande skola.

Du kan alltid komma till oss för att prova på en dag eller två. Då får du möjlighet att vara med i en klass och se hur utbildningen går till. Prata med nuvarande elever som kan berätta om både utbildningen och skolan.

Om du vill byta till Bergstrands är du varmt välkommen att höra av dig till skolans Studie- och yrkesvägledare.

Vill du komma och ”prova på” en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

Tel. 08 409 142 09 Mail: syv.stockholm@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Uppsala

Tel. 018 418 86 33 Mail: syv.uppsala@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Sigtuna

Tel. 08 708 00 90 Mail: syv.sigtuna@beut.se

Du utbildas till ett yrke med ljus framtid. Alla våra utbildningar svarar mot stora behov bland företagen.

På alla orter vi finns har vi skapat samarbeten med välrenommerade företag för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Tillsammans med dem och dig gör vi allt för att uppnå en bra utbildning som leder till en anställning.

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Försäljning- och service­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

El- och energi­programmet

Hos oss får du en utbildning som är högt värderad av arbetsgivarna. Bergstrands utbildningar har erbjudit Bygg- och anläggningsprogrammet ända sedan vi grundades år 2006. Vi utvecklar utbildningen ständigt så att den ännu bättre matchar företagens behov.

Dessutom vill vi att du har roligt och får en härlig studietid. Våra skolor är omtalade för sin goda stämning och sin nära kontakt mellan elever och lärare. Vi är som en stor familj där alla blir sedda och känner sig som hemma.

Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildningen innehåller såväl introduktion till fordonsteknik, verkstad och elteknik, basteknik, service och underhåll, kraftöverföring, system och diagnostik m.m.

Olika ATV och deras konstruktion, funktion, system och komponenter samt deras användningsområden, bland annat quad, fyrhjuling, terränghjuling och snöskotrar. Olika motorcyklar och deras konstruktion, funktion, system och komponenter. Olika tilläggsutrustningar, deras konstruktion, funktion, system och komponenter, till exempel skyddsbågar, värmehandtag, extraljus, väskhållare, vinsch och mediautrustning.

Däck- och hjulkonstruktion, klassificering och dimensionering. Service och underhåll av ATV, motorcyklar och tilläggsutrustningar. Konsekvenser av eftersatt underhåll beträffande trafiksäkerheten. Metoder för och genomförande av enklare felsökning, diagnostisering och reparationer av ATV, motorcyklar och tilläggsutrustningar samt deras olika system och komponenter.

Metoder för och genomförande av demontering, montering och justering av komponenter i samband med reparationer. Konsekvenser av brister i montering, justering och reparationer av tilläggsutrustning beträffade trafiksäkerheten. Sammanfogningsmetoder som tillämpas vid reparationer.

Metoder för användning av specialverktyg på ett kvalitetsmässigt sätt samt vård av dessa. Fordonstillverkares anvisningar, scheman och teknisk information på svenska och engelska. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur och system för reservdelsbeställning på svenska och engelska.

Risker i samband med service och reparationsarbete på eller i närheten av högvoltssystem avsedda för framdrivning. Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador. Brandförebyggande åtgärder och åtgärder vid brand. Lagar och andra bestämmelser som gäller för arbetet. Arbete med problemlösning och uppgifter såväl självständigt som tillsammans med andra. Yrkesmässigt språk, kommunikation och målgruppsanpassning.

Här finns inriktningen Personbil profil MC

Bergstrands Gymnasium Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11

168 69 Bromma

En rosa pil som länkar till Stockholm Gymnasium

Inriktningar inom Fordons- och transport­­programmet

Fordons- och transport­programmet passar lika bra för dig som gillar att mecka som för dig som föredrar att sitta bakom ratten. Du får en utbildning som rankas högt bland arbetsgivarna. Du är redo för anställning vid utbildningens slut.

En röd linjeteckning av en bild med en skiftnyckel i förgrunden

Personbil

Har du ett fordons­intresse och gillar att lösa problem? Då kan Personbils­tekniker vara rätt val. Du utbildas till ett yrke med ljus framtid. Du får ett självständigt jobb samtidigt som du hjälper människor med deras fordon och gör stor skillnad i deras vardag.

En röd linjeteckning av person som kör ett fordon

Transport

Transport­branschen blomstrar och du som väljer att bli yrkes­förare/lastbils­förare är attraktiv på arbetsmarknaden. Du får ett självständigt jobb samtidigt som du får se nya platser och träffa nya människor.

En röd linjeteckning av en motorcykel

Personbil profil MC

Har du ett extra intresse för motorcyklar, motorer och drömmer om att jobba i branschen? Då ska du välja inriktning MC och småmotorer. Vi har ett nära samarbete med branschen och du kommer ha perfekt utgångsläge för ett spännande jobb.

Ansökan till gymnasiet

Du loggar in på gymnasie­antagningen i Storsthlm eller Gymnasie­antagningen i Uppsala län och gör din ansökan till något av våra program.

Nyheter

 • En röd maroon bakgrund med tre strålar i nyanser från vänster nedre hörn upp till höger övre hörn

  Skolstart för årskurs 1 Uppsala Tisdag 20 augusti kl.9.00 är det upprop på skolan för[...]

 • Rosa pratbubbla med svensk text: "Grattis till dig som kommit in! Söker du fortfarande plats? Hör av dig till oss." Översättning: "Grattis till dig som kom in! Letar du fortfarande efter en plats? Kontakta oss.

  Vi på BEUT vill gratulera alla som har blivit antagna till våra utbildningar. Ni har[...]

 • Hand som håller ett magentafärgat sl-kort med text som erbjuder det till alla gymnasieelever på bergstrands.

  ...alla elever på Bergstrands Gymnasium i Stockholm och Arlanda får SL-kort. Oavsett var de bor.[...]