Bygg- och anläggningsprogrammet

Vi utbildar dig till ett spännande yrke med ljus framtid. Bygg och anläggning är branscher som är i ständigt behov av nya medarbetare. Våra utbildningar ger dig ett extra försprång och svarar mot företagens konkreta behov.

Bergstrands Gymnasium är branschrekommenderat av Byggbranschens Yrkesnämnd.

Snickare, plattsättare, anläggare...?

Spännvidden mellan jobb är stor och du behöver inte välja yrke nu. Men genom att välja Bygg- och anläggningsprogrammet beslutar du dig för att påbörja en resa på väg till ett viktigt jobb. Exakt vilket jobb det blir kan du bestämma under utbildningens gång.

Första året, den viktiga grunden

Första året på Bygg- och anläggningsprogrammet är gemensamt för alla elever och ger dig en bred och grundläggande kunskap om byggprocessen, nybyggnad och renovering.

Du får också inblick i alla de yrkesutgångar som Bergstrands utbildningar erbjuder. Under en tvåveckors period får du även komma ut till en riktig byggarbetsplats och se hur vardagen ser ut där.

Vid slutet av det första året väljer du inriktning för år två och tre inom Husbyggnad eller Mark & anläggning.

Lärlingsperiod - Efter Gymnasiet

Efter gymnasiet inleder du nästa fas på väg mot ett yrkesbevis, som anställd lärling på ett företag med kollektivavtal eller hängavtal. I samband med detta gör du och din arbetsgivare en lärlings-anställningsanmälan och du påbörjar din kvalificeringstid (30 - 36 månader beroende på inriktning) mot ditt yrkesbevis. Här kan du läsa mer om hur du når ditt yrkesbevis.

MEDIAN 2020 ÅRS GYMNASIEVAL

STOCKHOLM

  • Husbyggnad: 170 poäng
  • Mark & anläggning: 167,5 poäng

UPPSALA

  • Bygg & anläggning 180 poäng (inriktningen väljer du i slutet på år ett).
Programmets inriktningar
Anläggare och grävskopa

Anläggningsfordon

Du som går inriktningen Anläggningsfordon trivs i ett omväxlande arbete där du kommer jobba med ditt fordon i en rad olika miljöer. En riktigt rolig utbildningen på din väg till ett viktigt jobb.

Läs mer

Bergstrands utbildningar Sfi Uppsala

Husbyggnad

Du som väljer inriktning Husbyggnad kan till exempel bli snickare, målare, golvläggare, murare eller plattsättare. Du har stora valmöjligheter på väg mot ett viktigt jobb.

Läs mer

BA anläggare med maskin

Mark och anläggning

Gillar du att vistas och jobba utomhus? Gator, vägar, broar, park- och trädgårdsanläggningar är exempel på vad du kan jobba med om du väljer inriktning Mark och anläggning.

Läs mer

Roligt och variationsrikt

Bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som vill skapa saker i ditt yrke. Du får ett variationsrikt arbete med stor frihet som också kan vara välbetalt.

Tycker du om att arbeta praktiskt, ta ansvar, planera och se hur en bra idé blir verklighet? Då är bygg och anläggning branscher som passar dig.

Ena dagen kan du exempelvis vara på ett storbygge, andra dagen hemma hos en privatperson. Ditt arbete gör skillnad för andra människor och vårt samhälle. Dessutom får ditt arbete stå kvar, i många år.

Därför ska du välja Bergstrands

Hos oss får du en utbildning som är högt värderad av arbetsgivarna. Bergstrands utbildningar har erbjudit Bygg- och anläggningsprogrammet ända sedan vi grundades år 2006. Vi utvecklar utbildningen ständigt så att den ännu bättre matchar företagens behov.

Dessutom vill vi att du har roligt och får en härlig studietid. Våra skolor är omtalade för sin goda stämning och sin nära kontakt mellan elever och lärare. Vi är som en stor familj där alla blir sedda och känner sig som hemma.

Framtida yrken

Har du ett drömyrke du siktar på eller är du öppen för vad som visar sig vara mest roligt? Du som väljer Bygg- och Anläggningsprogrammet hos Bergstrands har stora valmöjligheter. Du kan till exempel bli:

  • Snickare
  • Betongtekniker
  • Takmontör
  • Plattsättare
  • Parkarbetare
  • Trädgårdsanläggare

Här finns Bygg och anläggningsprogrammet