Gymnasium
El- och energi­programmet
En byggnadsarbetare som installerar en takfläkt på ett kontor.

Elektriker, en ljus framtid!

Säkra upp din framtid! På El- och energi­programmet får du en utbildning som håller mycket hög kvalitet. Vår inriktning Elteknik gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden, där det råder stor efterfrågan på elektriker.

Ansökan till gymnasiet
En solpanel med en borr ovanpå.

Snabbt och omväxlande

El- och energi­programmet är något för dig som vill arbeta inom ett område där utvecklingen går snabbt och arbetsmiljön är omväxlande.

I dag är det datorer som styr hissar, robotar som styr produktionen i fabriker och elinstallationer som tänds med hjälp av rörelsedetektorer. Utvecklingen går snabbt och därför kan du som elektriker förvänta dig en omväxlande arbetsmiljö. På El- och energi­programmet får du lära dig det senaste inom elektronik och teknik. Arbetet är ofta praktiskt varvat med teori vilket ger dig en omväxlande och lärorik studietid.

Högskole­behörighet

På alla yrkes­program läser du mot grundläggande högskole­behörighet. Det finns också möjlighet att välja bort kurserna mot grundläggande högskole­behörighet i samråd med skolans studie- och yrkes­vägledare. Antal poäng du läser hos oss kommer därför att vara individuellt, antingen 2500 poäng eller 2800 poäng. Oavsett kommer du få en förstklassig utbildning.

Efter gymnasiet

Efter examen på Bergstrands är du färdig­utbildad elektriker/installations­tekniker och nu börjar din lärlings­period som anställd på en elfirma. Då kan du jobba med att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Vid nybyggnation drar man ledningar i rör i väggar, tak och golv, som även gjutits in i betong­konstruktionen, sedan sätter man upp strömbrytare, vägguttag och monterar upp belysning.

En man arbetar på en elektrisk panel.

APL – Arbetsplats­förlagt lärande

På Bergstrands får du mycket praktik på riktiga byggföretag. Minst 15 veckor kommer du vara på APL. Vi har ett nära samarbete med el- och installations­företag i branschen som säkerställer kvaliteten på din APL.

El lärare och lärling framför några vindkraftverk.

Certifiering för elektriker

Du får göra ett yrkesprov i trean för att få ditt certifikat för att kunna börja arbeta som lärling. Provet är enbart teoretiskt och inkluderar moment kring miljö med olika installation och centraler. För att få arbeta som certifierad elektriker måste du först göra dina 1 600 lärlingstimmar på en arbetsplats. När du gjort det skickar du in din lärlingstid till ett förbund som ger dig ditt intyg med certifikat.

PEAB
SH Bygg
NCC
Veidekke
JM

Inriktningar inom El- och energi­­programmet

Yrket elektriker erbjuder mycket frihet, men också eget ansvar. Det finns en stor variation inom yrket, vilket gör att det aldrig kan bli tråkigt. El- och energiprogrammet gör dig redo för en ljus framtid som elektriker!

En röd linjeteckning av en stickpropp

El-teknik

Du som väljer inriktning Elteknik kan till exempel bli serviceelektriker. Du har stora valmöjligheter på väg mot ett viktigt jobb.

Ansökan till gymnasiet

Du loggar in på gymnasie­antagningen i Storsthlm eller Gymnasie­antagningen i Uppsala län och gör din ansökan till något av våra program.

Bra att veta

IM - Introduktionsprogram 

IM ger dig som inte är behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan möjlighet att läsa yrkesutbildning.

Hos oss finns IM inom alla utbildningar :

  • Programinriktat Val IMV
  • Yrkesintroduktion - IMY

Är du intresserad och vill gå IM tar du kontakt med vår SYV som kan berätta mer och hjälpa dig. Du kan också prata med SYV på din nuvarande skola.

Du kan alltid komma till oss för att prova på en dag eller två. Då får du möjlighet att vara med i en klass och se hur utbildningen går till. Prata med nuvarande elever som kan berätta om både utbildningen och skolan.

Om du vill byta till Bergstrands är du varmt välkommen att höra av dig till skolans Studie- och yrkesvägledare.

Vill du komma och ”prova på” en dag på Bergstrands?

Kontakta vår SYV och bestäm en dag som passar.

SYV Bergstrands Gymnasium Stockholm

Tel. 08 409 142 09 Mail: syv.stockholm@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Uppsala

Tel. 018 418 86 33 Mail: syv.uppsala@beut.se

SYV Bergstrands Gymnasium Sigtuna

Tel. 08 708 00 90 Mail: syv.sigtuna@beut.se

Du utbildas till ett yrke med ljus framtid. Alla våra utbildningar svarar mot stora behov bland företagen.

På alla orter vi finns har vi skapat samarbeten med välrenommerade företag för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Tillsammans med dem och dig gör vi allt för att uppnå en bra utbildning som leder till en anställning.

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

Försäljning- och service­programmet

Bygg och anläggnings­programmet

Fordons- och transport­programmet

El- och energi­programmet

El- och energi­programmet - Stockholm

Hos oss får du en utbildning som är högt värderad av arbetsgivarna. Bergstrands utbildningar har erbjudit Bygg- och anläggningsprogrammet ända sedan vi grundades år 2006. Vi utvecklar utbildningen ständigt så att den ännu bättre matchar företagens behov.

Dessutom vill vi att du har roligt och får en härlig studietid. Våra skolor är omtalade för sin goda stämning och sin nära kontakt mellan elever och lärare. Vi är som en stor familj där alla blir sedda och känner sig som hemma.

Elektriker – yrket med 1000 möjligheter! Utan elektriker stannar Sverige. Utan elektriker blir det kallt och svart. Elektrikern kommer med ljuset!

Det finns många anledningar till att bli elektriker. Här är några av dem:

  • Bra betalt
  • Bred arbetsmarknad
  • Socialt och kul
  • Praktiskt
  • Mångsidigt
  • Lika lön för lika arbete
  • Stark fackförening
  • Kreativt
  • Utvecklande
  • Möjlighet till vidareutbildning
  • Du får arbeta med händerna
  • Inget stillasittande
  • För dig med tekniskt intresse
  • Fritt arbete

Du kan jobba med att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Vid nybyggnation drar man ledningar i rör i väggar, tak och golv, som även gjutits in i betongkonstruktionen, sedan sätter man upp strömbrytare, vägguttag och monterar upp belysning.

Andra yrkesutgångar är Industri- / serviceelektriker, Teletekniker eller Larm- och säkerhetstekniker.

Här finns El- och energi­­programmet

Bergstrands Gymnasium Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11

168 69 Bromma

En rosa pil som länkar till Stockholm Gymnasium

Nyheter