Baksidan av en skåpbil som är fylld med blå och gula containrar innehållande verktyg.

30 maj, 2023

Mekaniker Aid – ett samarbete för att hjälpa mekaniker i Ukraina

Måndag den 22 maj skickades en leverans med bland annat verktyg och arbetskläder från Bergstrands gymnasium Stockholm ner till Ukraina. ”Mekaniker Aid” som initiativet heter är ett samarbete mellan Bergstrands, elever och branschen för att hjälpa mekaniker på plats i Ukraina med att underhålla sin fordonspark.

I en artikel uppmärksammar Transportföretagen initiativet, ta del av artikeln nedan eller klicka här.

 Vad är Mekaniker Aid?

– När kriget bröt ut hörde vi om att det fanns ett stort behov hos ukrainarna om att få kläder, medicin och hygienprodukter. Men ingen pratade om att de kanske behöver verktyg, då väcktes en tanke hos mig. Säger Jesper Ström, APL-samordnare på Bergstrands gymnasium som är initiativtagare till Mekaniker Aid.

– Efter att ha förankrat idén med skolan och skolledningen togs nästa steg genom att ta upp det på ett MBC-möte (Motorbranschcollege). Då fick vi också med oss flera företag som ville vara med och bidra med verktyg. Fortsätter Jesper Ström.

– Vi som är en yrkesutbildning kände att vi också ville och kan bidra med hjälp. Vi har massa dubbletter av verktyg som egentligen inte används och då tänkte vi att de kan göra mycket mer nytta hos ukrainarna än de gör hos oss där de bara ligger och samlar damm. Vår skola bytte namn för ett par år sedan och då hade vi kvar massa oanvända profilkläder som vi också skickar ner.

I mekaniker aid har även elever på skolan varit med och hjälpt till. Eleverna har bland annat lackat lådorna som skickas ner till Ukraina.

Vad tycker ni elever på skolan om projektet?

– Tycker att det är en jättebra idé som verktyg ändå behöver göras av med. Det doneras till ett land som verkligen behöver det. Varför inte donera om de ändå bara ligger där. Säger Milton Hindell, som går första året på gymnasiet.

Joel Märt, som går tredje året på gymnasiet är den som har lackerat lådorna som ska skickas ner till Ukraina, säger att

– Det är kul att vara med och bidra med verktyg som kan göra skillnad på plats för ukrainarna. De behöver verktygen mer än vad vi behöver dem.

En person och företag som har engagerat sig är Oscar Kuczkowski på Nav1 rekrytering som har haft bemanningspersonal från Ukraina. Men när Ryssland invaderade valde dem att stanna i Ukraina för att skydda sitt land. Oscar är inblandad i transporten ner till Ukraina.

Hur går transporterna till?

– Det finns chaufförer som kör fram och tillbaka mellan Ukraina med leveranser och vi har fått en bra kontakt som vi har använt tidigare. Verktygen kommer att köras ner till ukrainska gränsen där en kontakt som jobbar för en hjälporganisation på plats tar över lådorna.

–  Vi har fått bilder på våra tidigare leveranser när har kommit fram och det känns bra att veta att det vi skickar verkligen kommer fram och gör skillnad. Något som vi tror att den här leveransen också kommer att göra. Men det är inte helt lätt och riskfritt att göra dessa leveranser. En före detta medarbetare till mig som är kvar i Ukraina och medverkar i den här insatsen höll på att stryka med för ett tag sedan. Då de var ute och körde en leverans, snabbt, utan lampor på för att inte bli upptäckta, på en sönderbombad väg. Det är inget bra recept, de körde av vägen och det kunde ha gått riktigt illa, men i det här fallet klarade det sig som vi är väldigt glada över.

Både Jesper och Oscar kan tänka sig att fortsätta skicka ner leveranser med verktyg om den här leveransen blir lyckade. Och de vill passa på att skicka med en hälsning till resten av branschen.

– Det finns säkert en massa företag som kan och vill hjälpa till. De har säkert också dubbletter av verktyg som inte används och då kan dessa verkligen göra skillnad för ukrainarnas fordonspark som behöver lagas ute i fält nu, säger Jesper

– Om det är någon som behöver hjälp att komma i gång med en sådan process så kan vi absolut tänka oss att hjälpa dem, det är bara att det kontaktar oss, avslutar Oscar.

Andra nyheter

  • Hand som håller ett magentafärgat sl-kort med text som erbjuder det till alla gymnasieelever på bergstrands.

    ...alla elever på Bergstrands Gymnasium i Stockholm och Arlanda får SL-kort. Oavsett var de bor.[...]

  • Grafik av ett examensmeddelande för Bergstrands gymnasium, med datumet 5 juni 2024, med fyrverkeridesign i vitt på vinröd bakgrund.

    STUDENTEN 5 JUNI KL.12.00 Onsdag 5 juni kl.12.00 springer våra studenter ut! Platsen är Johannesfredsvägen[...]

  • Grafik av ett examensmeddelande för Bergstrands gymnasium, med datumet 5 juni 2024, med fyrverkeridesign i vitt på vinröd bakgrund.

    STUDENTEN 5 JUNI KL.12.00 Onsdag 5 juni kl.12.00 springer våra studenter ut! Platsen är Hansellisgatan[...]