14 april, 2021

Kollega död i olycka

Vår kära lärarkollega och vän Yves Aerts har omkommit i en tragisk drunkningsolycka under påskhelgen.

Den första gången jag träffade Yves var i september 2017, en livlig och glad man i sina bästa år och kavaj klev in på mitt kontor (då på min tidigare arbetsplats och jag i min roll som biträdande rektor). Han försökte med ett stort leende på läpparna förklara på knagglig svenska att han just flyttat till Uppsala och nu haft praktik en vecka på sfi och undrade när han skulle börja få betalt för sitt jobb!

Visst kändes det lite motsägelsefullt att anställa någon sfi-lärare som knappt kunde göra sig förstådd på språket, ännu. Men jag och min magkänsla gillade honom. Med hans bakgrund som språklärare i hemlandet Belgien, i kombination med en karisma och motivation att utvecklas i yrket, litade jag på min magkänsla och gav Yves en anställning som lärare hos oss.

Med sina omfattande kunskaper som språklärare, hans humor och outtröttliga framåtanda har han under flera år jobbat hårt för att utveckla sfi-undervisningen och hjälpa våra mest sårbara elever med sämst förutsättningar att lära sig språket och integreras i samhället. Han har gett oss väldigt mycket både som lärare och person, både hos oss på sfi och hos Uppsala kommun där han jobbade under en period.

Att Yves inte längre finns hos oss är något som känns både chockande och orättvist. Det är en stor förlust. Ett par av hans största intressen var musik och, ironiskt nog, att vara utomhus i naturen och njuta av skog och mark. Vi hoppas han finner frid och trots allt slutade hans allt för korta liv medan han gjorde någonting han älskade som mest. En vacker, stillsam vårdag i en kanot på en blank sjö i de uppländska skogarna.

Våra tankar går till hans familj i Belgien och alla hans vänner och kollegor som delade hans passion oavsett om det var bluegrassmusik eller språkinlärning. Vi kommer alla sakna dig. Vila i frid, Yves.

Anna-Li Zayas Danielsson, rektor sfi Uppsala och all personal på Bergstrands Utbildningar

Lyssna gärna på Yves fina musik på Youtube: https://youtu.be/rJEt9F0sCF8

Andra nyheter